ПОЗИЦИЯЛюбен Дилов: Управляващите отново я свършиха като кучето на нивата

Любен Дилов: Управляващите отново я свършиха като кучето на нивата

Понеже последното ми изказване в парламента се цитира леко неправилно, намирам за уместно да повторя точно какво казах. По повод създаването на извънредна комисия за промени в конституцията и съдебна реформа, която беше направена така, щото цялата опозиция да не иска да участва в нея, казах следното:

Животът ми мина с две вечни неща: Лили Иванова и Съдебна реформа.

И, ако от Лили Иванова е ясно какво очаквам: невероятен талант, безкомпромисен професионализъм и титаничен труд.

На другият полюс е съдебната реформа: постоянни пискуни, преминаващи в кресчендо и като цяло никаква работа. И забележете хората, които най-високо и фалшиво пеят по темата са същите, които най-често са човъркали законодателството на съдебната система.

Ще се извиня ако бъркам, но г-н Христо Иванов, сегашният главен прокурор не е ли избран по правилата, които вие предложихте и наложихте?

Т.нар. градска десница отново ни предлага не комисия за промени в конституцията, а някакъв психоаналитичен кабинет, където, полегнали на кожените дивани на парламента, някои да изповядват постоянните си скрити еротични въжделения, свързани със съдебната реформа.

В крайна сметка, управляващите отново я свършиха като кучето на нивата. Комисия от 8 човека (културната, за сравнение е от над 20) ще прави конституционни промени и съдебна реформа.

Ами…чудесно. Успех!

Но, напомням: единствената гаранция, че тази комисия ще работи сериозно е моделът, който предлагаме – поделена отговорност в управлението на комисията.

/ Любен Дилов, 03.02.2022 г., Народно събрание

И ОЩЕ