ПОЗИЦИЯДнес е Гергьовден!

Днес е Гергьовден!

Сестри и братя,

Днес е един от малкото празници, които събират на обща трапеза хора с различни език, вяра и етнически произход. От хилядолетия обединяват, а не разделят хората по тези земи, където кръвта е обща, по-често от кръвопролитие, нежели от кръвосмешение.

Гергьовден е празник на всички. Празник и на храбростта, и на единението с природата. Празник и на пролятата кръв, и на прераждането. Празник на воина, празник и на пастира.

Празник и на ислямския курбан, и на християнския агнец.

Празник на жертвата, която правим в името на надеждата за здраве и берекет. Празник, с който се помиряваме с природата. Включително и с кръвожадната човешка природа. Защото не веднъж в „Движение Гергьовден“ сме изтъквали, че е далеч по-лесно е за Свети Георги да прободе с копие Ламята, отколкото да живее с нея и заедно да изплащат ипотечен кредит.

Както овчарят на Гергьовден принася жертвата, която може да си позволи, на олтара на надеждата за един по-добър живот, така и ние даваме на обществените дела нашата си жертва на време, сили и средствата, която можем да си позволим. 

И така, да пролеем братя, кръвта на Агнеца! Да залюлеем гергьовската люлка на любовта и надеждата! Да напоим очакванията за едно щедро и благодатно лято с трудолюбива пот, с обич и грижа за ближния! Да въоръжим сърцата си с храброст, защото живеем в дни, която тя отново е нужна тук, на земните, а не на небесните воини!

Гергьовден е! Да живее България!

П.П. Изображението от грузински манускрипт от 16 век

Любен Дилов-син

Почетен председател на

ПП „Движение Гергьовден“

И ОЩЕ