ПОЗИЦИЯПозиция: Деветдесет и девет години от 9 юни

Позиция: Деветдесет и девет години от 9 юни

Декларация на Движение Гергьовден

Скъпи на сърцето ни сестри и братя,

Искаме да припомним датата 9 юни 1923-та година в светлината на нашите дни.

Държавният преврат от 8 срещу 9 юни 1923-та година увенчава една спирала от политическо насилие в България, започнала още от 1918 г.

Предхождан от Войнишкото въстание, от печално известния Конгрес на цвеклопроизводителите, от рецидивиращи прояви на насилие над политици от опозицията, затвор и задържане без съд и присъда на знакови обществени лица, Деветоюнският преврат е еманация на тенденцията политическото противостояние да се пренася от парламента на улицата, да ескалира омразата и – в крайна сметка – отприщва събития стрували на България загубата на над 100 хиляди живота, преки жертви на политическите репресии през следващия век.

Без 9 юни, нямаше да има и 19 май, и 9 септември. „Белият“ и „червеният“ терор са ужасяващата мартеница на нашият политически живот, мрачен символ на братоубийството и нетърпимостта. В крайна сметка жертвите, които сме дали заради вътрешните си войни са сравними с жертвите от всички войни и 9 юни 1923 година е един от най-кървавите окопи в тази „вътрешна война“.

Поуката от тази над стогодишна история би следвало да е очевидна. Политическото противостояние не трябва да прераства в омраза, нито един политически акт не заслужава „всяка цена“, нежели цената на човешкия живот. А ако търсите аналогия с днешните дни, тя би могла да бъде и иронична. Втората по големина парламентарна партия – БКП (тесни социалисти) – определя тогава превратът като „уреждане на отношенията между селската и градската буржоазия“.

Дали ще разглеждаме днешната правителствена криза като уреждане на буржоазно-селски отношения (Слави Трифонов v/s Кирил Петков) е въпрос на чувство за хумор, но поуката остава същата: езикът на омразата ражда хаос и насилие.

Идеята

да бъде приет закон „български Магнитски“ във вида, в който изтече в медиите,

както и предложението Бойко Рашков – човек с очевиден и доказан със съдебно решение нагон към незаконен полицейски натиск – да оглави антикорупционната агенция

са точно такава проява на ищах към политическо насилие, за който дни като днешния трябва да са предупреждение.

Бог да пази България!

 

И ОЩЕ