ПОЗИЦИЯДекларация на XIV конгрес на ПП "Движение Гергьовден"

Декларация на XIV конгрес на ПП „Движение Гергьовден“

ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ

ОТ ХІV-ти НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА „ДВИЖЕНИЕ ГЕРГЬОВДЕН”

Трябват скорошни решения и действия! Кой, ако не ние, кога, ако не сега!

Скоро е Гергьовден!

Българки и българи,

повече от три десетилетия след началото на многострадалния нашенски преход отново сме политически разделени, както в началото. Не просто сме забравили за Кубратовия сноп, ами сякаш всеки е изтеглил по една пръчка и се опитва да бръкне в окото на ближния си. Това, до болка познато на по-старите, разделение се случва в условията на изключителни кризи – икономическа, здравна, военна, енергийна, бежанска… Имаме и тежка институционална криза, при която полиция, прокуратура и съд взаимно се подозират и нападат; президент, който постоянно атакува позиции на изпълнителната власт и се опитва трайно да завземе техните функции; разделен парламент, крепящ се върху крехко мнозинство от идейно антагонистични формации и „политически проекти“ трайно мигрирали от класическата представа за политическа отговорност и партийно представителство.

Какво предлага Движение Гергьовден?

Предлагаме политическа пролет, която да вдъхне нова енергия на зациклилия и тънещ във взаимен маразъм обществен живот. С тази декларация се обръщаме към народните партии в България, към дясно-центристкия сектор и към всички българи, които споделят библейското убеждение, че пътят през пустинята си заслужава само, ако това е пътят, по който ще се освободим от спомена за робството и от нагоните на тоталитарната държава. Предлагаме да започнем веднага консултации с политическите формации ГЕРБ, Съюз на Демократичните Сили, ВМРО, Съюз на свободните демократи, с народните земеделски формации, със БДС „Радикали“, други дясно-центристки формации и всички представители на неправителствения сектор, съсловни и професионални организации, които биха желали да излъчат ясно политическо представителство, което да спре хаоса и държавния разпад. Да си кажем един на друг кривиците, както ни завещаха апостолите на националните борби, да се поучим от грешките и да продължим нататък

Хоризонтът на тези консултации да е нови парламентарни избори, които да доведат до съставянето на стабилно, конституционно парламентарно мнозинство. Опасяваме се, че още 100 дни на това управление, ще ни изправят пред необходимостта да съставяме правителство на националното спасение.

Може отсега да постигнем съгласие, както за спешно необходимите мерки, които да бъдат проведени от следващия служебен кабинет, така и за реформи с хоризонт 2030 година.

Обръщаме се и към президента Радев. Генерале! Усещането, че управлявате самолета е лъжовно. Държавният аероплан от месеци е в политически свредел, заплашващ да завърши със зрелищна катастрофа. Наистина, с този ли точно „полет“ държите да бъдете запомнен?!!

Нашият събор съвпада със 100-те дни на правителството. Безсмислено е да даваме оценки. Оценки дава българският бизнес, който не може да си плати тока; оценки дават пенсионерите, за които дори циганската баница – хляб и олио – се превръщат в лукс. Оценки дават тъмните общини, студените църкви и читалища. Оценка дадоха и европейските ни партньори – само българският план за възстановяване и устойчивост още не е приет, а финансирането за програмния период 2021-2027 г. още е на етап „анализ“. Най-мекото определение за тези сто дни е смайваща некадърност.

Та, сестри и братя българи! Час по-скоро да сложим край на този мъчителен немокаетлък. Час по-скоро да се разберем накъде и как вървим. Час по-скоро да направим общ, реалистичен и непопулистки план за спасение и поправяне на счупената държава. Час по-скоро да създадем Коалиция на нежелаещите повече този хаос.

Трябват скорошни решения и действия!

Кой, ако не ние, кога, ако не сега!

Скоро е Гергьовден!

И ОЩЕ