ПОЗИЦИЯЛюбен Дилов за Специализирания съд

Любен Дилов за Специализирания съд

Понеже ред сайтове преиначиха днес (14.04.2022) думите ми в парламента при дебата за закриване на специализираните съд и прокуратура, ето какво точно казах:

Уважаеми колеги, няколко пъти се натяква от тази трибуна, че се изказвали хора, които не разбират от тънката материя на специализираната прокуратура и специализираното правосъдие.

Като един от тези, които заявяват, че са лаици в тази деликатна област, аз веднага се обявявам за лаик, но ви припомням и известната максима, че проблемите на зъболекарите са всъщност проблеми на хората със зъби.
Тоест, на всички.

И вашите решения днес в една важна област с огромен материален интерес и ред знакови дела срещу хора, смятани за недосегаеми години наред, няма как да не засегне и обикновените българи, въпреки че в специализираните съд и прокуратура не се занимават с делата на обикновените българи, а само на необикновените.

И така, моят въпрос е следният: обяснете като на лаик: какво точно не харесвате: хората, които работят в специализирания съд и прокуратура,
или
самите структури специализиран съд и прокуратура.

Защото аз не разбрах (не уточнихте аргументирано) – ако не харесвате работата на тези хора, в същото време този закон казва, че те ще продължат да се занимават точно с тези същите дела, какво тогава ще се промени.

Ако пък не харесвате структурата, какво предлагате на нейно място също не става ясно?

Знаете ли, днес е една знаменита дата, подходяща точно за този дебат. Днес се навършват 110 години от потъването на „Титаник“.

И вие в чест на тази годишнина какво правите: ако правосъдната ни система е един потъващ „Титаник“, вие се занимавате с разместване на мебелите на кораба (не взимате адекватни/ефективни мерки).

Това правите: размествате мебелите на „Титаник“ като мярка срещу потъването.
Защото, ако искахте реална съдебна реформа – трябваше да започнем с конституционни промени. ДБ опита веднъж и не събра необходимите подписи дори сред днешните си коалиционни партньори.

Опитахте и втори път в рамките на този парламент – създадохте нарочна комисия по конституционна реформа, в която – забележете – нито един от опозицията не участва. Аз не знам дали тази комисия изобщо се е събирала и работи ли нещо…

От ДПС подвикват, че участвали и работела, но според мен се шегуват, както обикновено…

И ОЩЕ